|
Ліцензія № 428709
Сертифікат № 047778
Завідувач кафедри промислової біотехнології та загальної хімії, перший проректор ДДТУ, доктор технічних наук, професор Гуляєв Віталій Михайлович
Загальна характеристика кафедри та спеціальностей
Біотехнологія є перспективним напрямком науки та промисловості. Біотехнологія – це сукупність дослідницько-практичних методів, які використовують біологічні агенти: мікроорганізми, віруси, клітини і тканини тварин та рослин, їх компоненти, метаболіти та біохімічні процеси для виробництва цінних для народного господарства продуктів.Спеціальність „Промислова біотехнологія” включає наступні напрямки:
- харчова біотехнологія – технологія виробництва сирів, кисломолочних продуктів, хлібопекарських та кормових дріжджів, продуктів спиртового бродіння;
- технологія виробництва їстівних грибів та білково-вітамінних препаратів для тваринництва;
- технологія ферментних препаратів;
- біосинтез біологічними агентами та хіміко-ферментативний синтез цінних біологічно активних речовин та препаратів (вітамінів, білків, амінокислот, органічних кислот, харчових добавок, пробіотиків);
- біометалургія;
- технологія переробки відходів сільського господарства та промисловості;
- біоенергетика (виробництво біогазу, біодиту, паливного спирту);
- екобіотехнологія – пошук, одержання та випробування біосенсорів для визначення якості навколишнього середовища; очистка стічних вод, біофільтрація, біодеградація, пестицидів і шкідливих ксенобіотиків;
- генетична та клітинна інженерія;
- імунна біотехнологія (одержання вакцин, інтерферону, моноклональних антитіл).
Під час навчання в університеті за спеціальністю "Промислова біотехнологія" студенти навчаються технічно грамотно використовувати сучасне біотехнологічне обладнання в умовах сучасного виробництва, працювати з будь якими продуцентами для вирішення поставленої виробничої задачі, використовувати професійно профільовані знання в галузі математики (математичної статистики), для статистичної обробки експериментальних даних і математичного моделювання біологічних явищ і процесів, проектувати відповідні технологічні схеми для вирішення поставлених задач, використовувати теоретичні знання й практичні навички для оволодіння основами теорії й методів біологічних досліджень та ін. У формуванні і підготовці фахівців беруть участь висококваліфіковані викладачі нашої кафедри та інших кафедр університету. Серед них понад 80% професорів та доцентів.
Стан матеріально-технічної бази кафедри за своїми якісними показниками відповідає вимогам підготовки фахівців. Розроблені та виконуються перспективний річні плани її розвитку i вдосконалення. Заняття проводяться в спеціалізованих аудиторіях i лабораторіях. Для забезпечення повноцінної практичної підготовки студентів навчальні лабораторії i спеціалізовані аудиторії обладнані необхідними зразками техніки. На кафедрі реалізовано план i програми комп'ютеризації навчального процесу.В університеті вирішені питання медичного та харчового забезпечення студентів, створені можливості для їх фізичного розвитку. Приїжджі студенти забезпечуються гуртожитком.
Наша адреса:
Кафедра промислової біотехнології та загальної хімії
пр. Пеліна, 16, корпус № 2
тел.(05692) 3-22-23
Секція загальної та фізичної хімії:
51918, м. Дніпродзержинськ, вул. Дніпробудівська, 2, корпус № 3
тел.(0569) 55-16-09
Термін підготовки бакалаврів - 4 роки (очна, денна форма навчання за бюджетом і за контрактом), 5 років (заочна форма навчання за контрактом). Кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра на базі бакалавра один рік.
Узагальненим об’єктом діяльності наших випускників є біологічні системи та їх складові елементи.
Освітній рівень бакалавр базова вища освіта:
напрям підготовки 6.051401 "Біотехнологія"
кваліфікація 3211 фахівець з біотехнології
Бакалавр може займати первинні посади майстра виробничого навчання, лаборанта в галузі лабораторних досліджень, фахівця з біотехнології, лаборанта.
Термін навчання - 4 роки за денною і 5 років за заочною формами навчання.
Бакалавр може отримати повну вищу освіту кваліфікаційного рівня спеціаліст або магістр, як в нашому університеті так і в інших вищих навчальних закладах.
Освітній рівень спеціаліст повна вища освіта:
галузь знань 0514 «Біотехнологія»
кваліфікація 2211.2біотехнолог
- спеціальність 7.092901 "Промислова біотехнологія"
Спеціаліст може займати первинні посади: мікробіолога, біохіміка, міколога, біолога, інженера-дослідника, інженера-технолога, біотехнолога.
Термін навчання - 1 рік.
Освітній рівень магістр повна вища освіта:
галузь знань 0514 «Біотехнологія»
напрям «Біотехнологія»
- спеціальність 8.092901 "Промислова біотехнологія"
Магістр може займати первинні посади інженера-технолога, мікробіолога, біохіміка, міколога, біолога, інженера-дослідника, інженера-технолога, наукового співробітника, біотехнолога, викладача в університетах та ВНЗ.
Термін навчання - 1 рік.
Для студентів університету, що навчаються за спеціальністю "Промислова біотехнологія", викладається комплекс фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін, серед яких:
- 1. Біологія клітини
- 2. Процеси та апарати біотехнологічних виробництв
- 3. Біохімія
- 4. Загальна мікробіологія та вірусологія
- 5. Енерготехнологія біотехнологічних процесів
- 6. Біохімічні основи мікробного синтезу
- 7. Загальна біотехнологія
- 8. Загальна та молекулярна генетика
- 9. Математичне моделювання та застосування ЕОМ в біотехнології
- 10. Методи аналізу в біотехнології
- 11. Устаткування виробництва та основи проектування
- 12. Технологія біологічно-активних речовин
- 13. Економіка та організація біотехнологічной промисловості
- 14. Автоматизація та управління біотехнологічним виробництвом
- 15. Промислова мікробіологія
- 16. Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв
- 17. Технологія антибіотиків та лікарських препаратів
- 18. Екологічна біотехнологія
- 19. Біотехнологія рослинних і тваринних клітин
- 20. Основи імунології та імунна біотехнологія
- 21. Стандартизація і сертифікація в біотехнології
- 22. Інженерна ензимологія та технологія біологічно-активних речовин
- 23. Генетична інженерія
- 24. Основи екологічної токсикології біовиробництв
- 25. Сучасні системи контролю в біотехнології
- 26. Сучасні біологічно-активні харчові та кормові продукти
|